Savo sodo sklype pasisodinai po nedaug, bet įvairių daržovių. Artėja ruduo, derliaus nuėmimo metas. Kada geriausia nuimti jų derlių, kad daržovių vertė ir maistinė kokybė būtų geriausia? Tikrai ne visų daržovių derlių imk rudenį.

Anksti pavasarį, tik pašalui išėjus, kask krienus. Tai puikus įvairių valgių prieskonis, nuostabus vitamino C šaltinis pavasarį. Tuo pat metu, kaip ir krienus, kask geltekles. Gelteklė labai skani, lengvai virškinama, skoniu primena šparagus arba nevisai prinokusius riešutus. Tai dietinė daržovė. Iškask, nuskusk juodą žievę ir valgyk baltai gelsvą šerdį, kuri yra puikus fosforo, kalcio ir magnio šaltinis. Vos pašalui išėjus, išsikask pastarnoką. Taip anksti iškastas pastarnokas tikrai bus skanesnis už tą, kuris per žiemą buvo laikytas rūsyje. Pastarnoką valgyk vietoj morkų ar salierų ir anksti pavasarį savo organizmą aprūpinsi kaliu ir kitomis naudingomis mineralinėmis medžiagomis. Pašalui išėjus, išsikask vieną iš vertingiausių daržovių - topinambą. Topinambas vadinamas įvairiausiais vardais. Ir žiemine bulve, ir bulvine saulėgrąža, ir žemės kriauše, ir Jeruzalės artišoku ir šakniagumbine saulėgrąža. Topinambas tai kaip pavasarinė vitaminų bomba, nes šioje daržovėje yra ypač daug įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų, bene visa Mendelejevo lentelė. Anksti pavasarį iškask topinambų gumbus, gerai nuplauk ir valgyk net nenuluptus.

Tavo organizmas bus aprūpintas visais reikiamais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Taigi, ne visas daržoves verta kasti rudenį. Dalį jų palik žiemoti, išsikasi anksti pavasarį, pašalui išėjus. Puikus patarimas daržovių derlių besiruošiančiam imti sodininkui.